Ψυχή μικρή

// // 25 comments
Κατερίνα Γκαράνη
Ριζοσπάστης 8 Οκτωβρίου του 2009: «Ο σκηνοθέτης( Παντελής Βούλγαρης) επιμένει κυρίως να βρίσκεται και να απεικονίζει τις σφαγές που εκτυλίσσονται στα πεδία των μαχών τις οποίες αναπαριστά με δομικά στοιχεία χολιγουντιανής αισθητικής: Αναβλύζον - πέραν του δέοντος - αίμα, εμμονή σε λεπτομέρειες διαμελισμένων σωμάτων υπό τον ήχο επιθανάτιου ρόγχου, παρατεταμένη διάρκεια πλάνων, κατάχρηση της θεματικής επανάληψης, σε βαθμό που κάπου να αγγίζει τα όρια της υπερβολής και ίσως του κακού γούστου, ενώ δε λείπει και ...μια ιστορία αγάπης των αντιμαχόμενων πλευρών.»
Μετά από αυτό το άκρως προπαγανδιστικό κείμενο μίας εφημερίδας τι άλλο μπορείς να πεις; Δε μπορείς όμως να σιωπήσεις όταν ένα κόμμα του λαού αντιμετωπίζει τον θάνατο του λαού λες και βλέπει «χολιγουντιανή ταινία».
Φαίνεται ότι η αμερικανική βιομηχανία θεάματος έχει λάτρεις αρθρογράφους του Ριζοσπάστη αφού μπορούν να συγκρίνουν τον θάνατο με τον «θάνατο» με απίστευτη ευκολία. Λες και ο θάνατος των κομουνιστών δεν είναι ίδιος με αυτών των φασιστών. Και όμως, κύριοι της στρατευμένης δημοσιογραφίας, και ο κομουνιστής και ο φασίστας τον ίδιο επιθανάτιο ρόγχο έχουν. Ξέρετε στον Γράμμο δεν έπεφτε κομφετί, έπεφταν σφαίρες. Ξέρετε όταν κάποιοι σχεδιάζουν τον πόλεμο στα χαρτιά κάποιοι τον πραγματοποιούν με τα χέρια τους. Ξέρετε ένας φασίστας και μια κομουνίστρια μπορούν να ερωτευθούν διότι η ζωή δεν είναι ντοκιμαντέρ, δεν κόβεις καρέ και δε μοντάρεις. Η ιστορία είναι προσωπική αλήθεια του καθένα και όχι συλλογική αποδοχή με τις ευλογίες οποιασδήποτε ιδεολογίας. Έχετε μάλλον μπερδέψει πολλά πράγματα εκεί στα γραφεία και στις συνελεύσεις σας. Έχετε παρανοήσει το τι σημαίνει κομουνισμός και τι φασισμός. Όσο και να το διαβάλετε, ο κομουνισμός μία βάση έχει και αυτή είναι ο ανθρωπισμός και η ελευθερία του σκέπτεσθαι. Ο κομουνισμός δεν έχει ανάγκη προπαγάνδα. Όποτε την είχε….καταστράφηκε.
Έχετε πάντως μία ευκολία να γράφετε με την ίδια ευκολία που διαγράφετε. Ένα παράδειγμα θα σας δώσω τώρα από παλαιότερους συναδέλφους σας στο ίδιο προπαγανδιστικό φύλλο το οποίο πειθαρχικά υπηρετείτε: 16 Ιουνίου 1945 τίτλος είδησης : «Η προδοσία του Βελουχιώτη».
«Στο ΚΚΕ δεν έχει κανένας θέση οσοδήποτε ψηλά κι αν στέκει, κι οσοδήποτε μεγάλος κι αν είναι, όταν οι πράξεις του δεν συμβαδίζουν με το κοινό συμφέρον κι όταν παραβιάζεται η δημοκρατική εσωκομματική πειθαρχία.».
Ενημερωτικά και με καθόλου καλλιτεχνική και χολιγουντιανή αισθητική να σας ενημερώσω ότι αυτός δεν είχε επιθανάτιο ρόγχο.
Ήταν απείθαρχος και με ψυχή…βαθιά.

25 σχόλια:

kakalon είπε...

Το πρώτο που έχασαν τούτοι οι "αποκλειστικοί αντιπρόσωποι" του κομουνισμού ήταν η ντροπή τους γιατί ψυχή δεν διαθέτουν. Όποιος διαθέτει ψυχή διαθέτει και σεβασμό. Τον είδατε πουθενά στην απόφαση ρεπορτάζ ανάλυση της Κ.Ε. για το θέμα;

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Προσπάθησα να διαβάσω το άρθρο που κάνει κριτική στην ταινία (Ρίζος 20/10/09)μια απ' τα ίδια....
Ρεεεέ...παιδιά! (συντρόφους δεν θα σας πώ) φτάνει πιά...δεν είναι τσιφλίκι σας το κόμμα...Λίγος σεβασμός! και επειδή δεν καταλαβαίνετε: στο κόμμα εννοώ σεβασμό..

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Δεν μ'αρέσει αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή σε ξένο χώρο Αλλά ακουστε το τραγούδι..παιδιά (γιατί..δεν θα σας πώ)

http://emaistra.blogspot.com/2009/10/blog-post_07.html

Δεν ξέρω αν τα καταφερα στη σύνδεση
και Simle Man συγνώμη πρώτον για την κατάχρηση του χώρου και δεύτερον για τη σελίδα που έβαλα..επειδή είναι δική μου..
Καλημέρα..

tiktos είπε...

Ναι αλλά το άρθρο στις 16 Ιουνίου του 1945 δεν το έγραψε ο ίδιος αρθρογράφος:)))
Έτσι για να κάνουμε και λίγο χιούμορ.

Εάν τους χαλάει(τη σούπα) τόσο πολύ η ταινία του Βούλγαρη ας δούνε το ντοκιμαντέρ με την παράδοση των όπλων και το μαύρο δάκρυ των ανταρτών έτσι για να θυμηθούν πως και αυτοί βάλαν τις υπογραφές τους και οδήγησαν τα πράγματα εκεί που ήθελαν τα αφεντικά τους.

Μου θυμίζουν λίγο τους παπάδες στην ταινία "ο πειρασμός" ή είναι η ιδέα μου;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Όταν το παρών και κυρίως το μέλλον σου φωνάζουν εμπράκτως ότι δεν έχεις να προσμένεις, ένας μόνο δρόμος μένει στις θεωρίες σου.
Με την κάθε αφορμή να αγωνίζεσαι να φιμώσεις και το παρελθόν, σύμφωνα με όσα πρεσβεύουν οι παρωπίδες σου.
Κατάντιες.

Κλείτωρ είπε...

Πέστα ρε φίλε. Χίλια δικια έχεις αλλά από προδότες κομματόσκυλα τι άλλο να περιμένει κανείς;

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθώντας την όλη εξέλιξη και πορεία του ΚΚΕ έρχεσαι να πεις: ευτυχώς που χάσαμε σύντροφοι!
Ακούγεται κάπως ωμό, αν όμως σκεφτείς την Αλέκα το Μαϊλη και τους υπόλοιπος σε κυβερνητικούς ρόλους, είσαι έτοιμος για μετανάστευση, ώστε να αποφύγεις τη σύλληψη και την εκτόπιση για προδοσία κατά του λαού!

Ανώνυμος είπε...

Αυτή ήταν πάντα η μοίρα των απείθαρχων.Συμφέρον και πειθαρχία οι λέξεις κλειδιά.Μάλλον οι λέξεις μαχαίρια.Αν δεν είσαι με αυτούς σίγουρα είσαι με τους άλλους.
Πόσο εύκολα χρησιμοποιείται με επιλεκτικό τρόπο το παρελθόν
και γίνεσαι προδότης.
Ψυχή μαύρη.EL

simple man είπε...

kakalon,
η στρατευμένη "δημοσιογραφία" αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι ρίχνει στην πυρά ακόμη και ανθρώπους που είναι ζωντανά παραδείγματα ελευθερίας. Η αρθρογράφος του Ριζοσπάστη έκανε μία αφελή και επικίνδυνη κριτική σε ποιους; Στον Παντελή Βούλγαρη (αν είναι δυνατόν) και στον Θανάση Βέγγο (αν είναι δύο φορές δυνατόν). Η αγνωμοσύνη είναι πολλές φορές το ίδιο θλιβερή με την προδοσία.

Ελίτσα,
φυσικά και δε μπορούμε να λέμε "συντρόφους" ανθρώπους που δεν "χαμηλώνουν για να βρουν την αλήθεια".

Tiktos,
το κείμενο του '45 το έγραψε η ολομέλεια της Κ.Ε του κόμματος. Το κείμενο του 2009 το έγραψε ο νέος εκφραστής της τότε ολομέλειας. Και βέβαια θυμίζουν τους παπάδες με τις θεούσες 20 χρόνια πριν. Γιατί νομίζεις ότι τα μέλη του κόμματος έχουν περισσότερο ήθος από τους προαναφερόμενους;

Φοράδα,
τα είπες όλα. Κατάντια και αυτό εμένα με πονάει.

Κλείτωρ,
Κόμμα Κρετίνων Εφιαλτών.

Syneas,
Χάσαμε γιατί αυτοί που αναφέρεσαι ήθελαν να χάσουμε. Πιστεύεις ότι αν κερδίζαμε θα έβλεπες την Παπαρήγα και το σκυλολόι της εκεί που είναι σήμερα; Δεν ζει και ο Μπελογιάννης για να μας απαντήσει.

simple man είπε...

El,
αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει η ελίτ του ΚΚΕ είναι ότι οι μάχες δεν κρίνονται πάντα από την έκβασή τους αλλά από το ήθος κατά την διαρκειά τους.
Ψυχή...ρηχή δεν καταλαβαίνει από ήθος.

grsail είπε...

Βέβαια, ψυχή με ‘γιώτα’ …

Είναι χειρότεροι από τους φανατικούς και θρησκόληπτους παπάδες και χειρότεροι από τους θεούσους.

Μιλούν εξ’ ονόματος του λαού αλλά χωρίς να έχουν καμία σχέση με τον λαό.

Λειτουργούν ως ανάχωμα της συντηρητίλλας έτοιμο να ανακόψει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης πραγματικής προοδευτικής σκέψης ή δράσης.

Πρόσφατα μάλιστα δια στόματος της ομοιοβάθμου του Ζαχαριάδη, μας πληροφόρησαν – ανερυθριάστως – ότι ‘στραβός είναι ο γιαλός’ … εξ’ ου και οι χαμηλές εκλογικές τους επιδόσεις.

Φωνές στριγκές και μουχλιασμένες από το παρελθόν, φωνές που μας τραβούν πίσω !

simple man είπε...

grsail,
οι εκλογικές τους επιδόσεις είναι αυτές τις οποίες έχουν συμφωνήσει εδώ και 60 χρόνια. Κάνουν τα πάντα να μην ξεφύγουν απ' αυτό. Οπως κάνουν τα πάντα να μην ξεφύγουν από τον εγωκεντρισμό τους.

Τοίχος είπε...

Μαργαριτάρια
Μοσχάρια
Ντουβάρια

Η πορεία στο χρόνο...

simple man είπε...

Εύστοχο, Τοίχε μου.

Ανώνυμος είπε...

Οι απόψεις μου για το ΚΚΕ είναι γνωστές, και από τα σχόλια προκύπτει ότι πολύς κόσμος γνωρίζει τον ρόλο του ΚΚΕ από την γέννησή του μέχρι σήμερα.

Simple, εδώ το ΚΚΕ διέγραψε τον ιδρυτή του, τον Εβραίο Μπεναρόγια, στον Άρη θα δίσταζε;

simple man είπε...

kommatoskylo,
απλά δε μπορώ ακόμα να βρω το σημείο εκείνο στην διαδικασία που πάντα στην ηγεσία του κόμματος (αλλά και οι αυλικοί τους) ήταν οι χειρότεροι του χώρου.

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

Πες το ΚΚΕ, πες το φασισμό, πες το και Θανάση άμα θες... όταν αδυνατείς να δεις πέρα απ' τη μύτη σου - όπως κι αν το λες - δεν είσαι τίποτα άλλο παρά ένας πανύβλακας.
Κι ως γνωστόν τίποτα επικινδυνέστερον της βλακείας.

simple man είπε...

Μια φορά κι έναν τρελό,
Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια.

kalis είπε...

δυστυχώς το ΚΚ δεν έχει καμιά ελπίδα πλέον να μεγαλώσει. Είτε σε ποσοστά, είτε σε ήθος, είτε σε αυτό που αντιπροσωπεύει ιδεολογικά. Δε μπορούν να κρατήσουν ούτε τα κάστρα τους πλέον, αδυνατώντας να κερδίσει τη ψήφο ανθρώπων που "κατηχουνται" στη ΚΝΕ από τα πέντε τους. Νομίζω η κριτική που αναρτάται εδώ είναι χαρακτηριστικό δείγμα του ¨γιατί¨ συμβαίνει αυτό.

Ποτέ δε θέλανε οι κουμουνιστές να κερδίσουν την εξουσία στην Ελλάδα, ούτε ο ΕΑΜ. Τώρα όμως δε μπορούν καν να συντηρηθούν. Αυτό δε με ενοχλεί τόσο. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι θα απορροφηθούν από τους παράπλευρους εθνομιδενιστές.

κρίμα...

simple man είπε...

kalis,
μην ανησυχείς θα συντηρηθούν μέχρι την διάσπαση του ελληνικού κράτους. Την εξουσία δεν την ήθελαν γιατί αν την ήθελαν θα την είχαν δημοκρατικότατα εδώ και 60 χρόνια. Οσο για τους εθνομηδενιστές τα πάνε μια χαρά με την εξουσία του ΚΚΕ. Ο ένας είναι φτιαγμένος για τον άλλο. Έτσι κρατιούνται οι ισορροπίες σε μία "δημοκρατία".

BlackJack είπε...

Καταρχήν, πρέπει να πω πως ούτε την ταινία έχω δει ακόμη, αλλά ούτε και την εν λόγω κριτική έχω διαβάσει...Γι' αυτό και θα γράψω άσχετα πραγματάκια...

ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΚΑΙ ΣΙΧΑΘΗΚΑ κύριοι!!!

Βαρέθηκα να κουβεντιάζω με τους λιγοστούς φίλους συνεχώς για την κατάντια της επιστήμης μας και για το γεγονός ότι δεν πρόκειται να αξιοποιήσουμε ποτέ τις δυνατότητές μας, παρά μόνο για να βγάλουμε ένα κομμάτι ψωμί και αυτό μισό...

Βαρέθηκα να ακούω για την υποτιθέμενη αξία της ζωής των 6 μπατσοτραυματιών και την καταδίκη των τρομοκρατών...ΠΟΙΑ ΖΩΗ ΡΕ ΜΠΟΥΦΟΙ???!!!

Βαρέθηκα να μην μπορώ να σχεδιάσω τίποτα στη γαμμωζωή μου, διότι το επόμενο πρωί όλα ανατρέπονται με μια ευκολία σλαβοπάζαρου...

Βαρέθηκα να ακούω από το πρωί μέχρι το βράδυ ότι το μέλλον μου είναι το δημόσιο...ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΖΟΜΠΙ ΛΕΜΕ!!!

Βαρέθηκα να μου απαντάνε στην αποστολή βιογραφικών με την κλασσική ατάκα...YOU ARE OVERQUALIFIED...

Βαρέθηκα να συναναστρέφομαι με αρσενικά και θηλυκά ζώα, το κριτήριο ζωής των οποίων είναι η ταχύτητα της μηχανής και το χρώμα του βερνικιού...

Βαρέθηκα να πρέπει να τα πίνω μόνος μου, διότι οι υποτιθέμενοι φίλοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν πια από την πάρτη μου...

Βαρέθηκα να πρέπει να ανέχομαι το κάθε λαμόγιο να μου κάνει διάλεξη για την ποιότητα ζωής και εργασίας...

Βαρέθηκα το γεγονός ότι πρέπει να με ονομάσουν τυχοδιώκτη, φραξιονιστή, συνωμότη επειδή τους ΔΙΕΓΡΑΨΑ...

Βαρέθηκα να έρχονται τα παλούκια μια ζωή μαζεμένα...ΕΛΑΤΕ ΕΝΑ ΕΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!!!

Πόσα ακόμα βαρέθηκα μπορώ να γράψω...Το μόνο που με σώνει μέχρι τώρα είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης...

Η μόμη διέξοδος τελικά είναι το άσμα του ΣΤΡΑΤΟΥ...ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΤΡΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙΣ...

Όλα και όλοι κρίνονται κύριοι...Από εδω και πέρα τα μπουκέτα θα τα δίνω τσάμπα...Τουλάχιστον να ΕΚΤΟΝΩΝΟΜΑΙ!!!

ΤΣΑΓΙΑ!!!

simple man είπε...

Black Jack,
Ενημερωτικά να σου πω ότι έχασες την πρώτη μάχη. Αυτή της υπομονής διότι πρέπει να γνωρίζεις ότι το πρώτο που σου "σπάνε" είναι η υπομονή σου. Το δεύτερο θα είναι ο τσαμπουκάς σου. Το τρίτο η αξιοπρέπειά σου και τέταρτο η ίδια σου την ζωή.
Λάβε γνώση και πρόσεχε για τις επόμενες μάχες. Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε.

Ροζαλία είπε...

μολις χθες ειδα το ενδιαφέρον μπλογκ σου.γράφεις, λοιπόν.... πως ένας φασίστας και μια κομουνιστρια μπορούν να ερωτευθούν....
Είναι παράξενη και ξένη η άποψή σου αυτή.
να ερωτευθούν, πρωτογενώς με την ένοια του πόθου, ναι.
να ερωτευθούν, ήτοι να εκχωρήσουν ψυχή και πνεύμα,δεν πρέπει νάχουν ίδιες αξίες, όνειρα, προσανατολισμό, πράξη και στάση ζωής δυο άνθρωποι για να συμβεί;

simple man είπε...

Ροζαλία,
αν λογαριάζαμε τον έρωτα με βάση τα συστατικά, τότε θα είχαμε μόνο γάμους.
Καλωσόρισες.